Linoleumsnede

Linoleumsnede is een druktechniek in de kunst. Het lijkt een beetje op de houtsnede. Deze kunstvorm is ontwikkeld tussen 1850 en 1875. Linoleum wordt ook veel gebruikt als vloerbedekking :). Maar ik gebruik het dus om een kunstwerk mee te maken. Ik zal je uitleggen hoe je dit doet.

Materialen

Voor een linosnede heb je een paar ‘speciale’ materialen nodig. Als eerste linoleum, dit kan je in een kunst- of hobbywinkel kopen. Maar je zou ook een (grotere) gum kunnen gebruiken. Ook heb je een Lino Cutter nodig met verschillende maten opzetstukjes. (Bij de Hema verkochten ze een lino cutter set en rubber diy stamps, maar nu volgens mij niet meer.) Nog even alle materialen op een rijtje:

Linoleum

Materialen

 • Lino cutter set
 • Linoleum / gum / rubber stamps
 • Potlood
 • Ontwerp
 • Carbonpapier
 • Plakband
 • Verf
 • Verfrolletje
 • (Liniaal)
 • (Stanleymes)
 • (Schaar)

Linoleum

Als je, net zoals ik, een groot stuk linoleum hebt moet je het eerst op maat maken. Daarvoor heb je een liniaal, potlood en stanleymes nodig.

Ontwerp

Als je een linosnede gaat maken is het fijn om te weten wat je wilt gaan maken. Je moet namelijk rekening houden met dat je afdruk in spiegelbeeld komt. Als je een tekst wilt afdrukken, moet je het dus in spiegelbeeld uit het linoleum snijden. Ook moet je goed erop letten dat je weghaalt wat je niet wilt zien. De afbeelding laat je dus zitten, en het overige haal je weg. Een linosnede is namelijk een hoogdruk. Als het de eerste keer is dat je dit doet, zou ik niet te veel details in je tekening aanbrengen. Zo kan je eerst de techniek een beetje onder de knie krijgen.

Linoleum

Ook moet je je tekening overbrengen op het linoleum. Dit kan je doen met behulp van carbonpapier. Zorg dat je de juiste kant op het linoleum hebt liggen (blauw/zwarte kant), leg daarop je tekening en trek het over. Zelf plak ik het carbonpapier en de tekening vast op het linoleum, zo kan het niet verschuiven. Controleer, voordat je het helemaal los haalt, of je tekening goed is overgenomen.

Mijn eigen ontwerp is een Zentangle tekening van een veer die ik eerder heb gemaakt. De originele tekening was in A4 formaat, maar ik heb hem vergroot. Anders zou het erg lastig zijn om alle details te gutsen, dat is namelijk niet zo makkelijk met een linosnede.

Linoleum

Gutsen

Nu je ontwerp op het linoleum staat, kan het gutsen beginnen. Welk ‘opzetstukje’ je gebruikt ligt heel erg aan welk ontwerp je hebt. De kleine ‘v’ gebruikte ik het meest, aangezien mijn tekening veel details had. Je hebt ook nog 3 groottes van een rondje en een platte. Het is een beetje uitproberen. Guts alsjeblieft met aandacht en altijd van jezelf af! Je kan namelijk uitschieten, dus snijdt niet in de richting van je hand. Ik wil dat je heel blijft :).

Linoleum

Als je klaar bent, controleer je alles nog een keer om er voor te zorgen dat alles mooi is. In kleine tussenruimtes gaat inkt zitten, waardoor dat ook wordt afgedrukt. Dus dat moet je voorkomen. Ook kan je nadenken over of je de ruimte buiten je tekening wilt behouden, of weg wilt halen. Ik heb het laatste gedaan. Controleer ook of alles dat je niet wilt afdrukken laag genoeg is, zodat er geen inkt op komt en je het op de afdruk niet ziet.

Linoleum

Afdrukken

En dan is het tijd om de lino af te drukken! Kies een kleur linoleum inkt (verf of een stempelkussen werk net zo goed), je kan ook meerde kleuren gebruiken. Doe hiervan een beetje op een stukje karton. Verdeel de verf goed over het verfrolletje. (Of hoe heet dat? Na ff googlen kwam ik uit op ‘behangaandrukrol’, of ‘behangnaden(aandruk)roller’, wauw!) Gebruik niet te veel verf in één keer, het is beter om meerdere lagen aan te brengen. Anders is er een grote kans dat de verf in de tussenruimtes komt. Rol daarom dus ook met beleid.

Linoleum

Ook het échte afrukken moet je met precisie doen, het zou jammer zijn als het niet goed lukt of bijvoorbeeld verschuift. Leg de linosnede op het blad waarop je het gaat afdrukken. Als je het eenmaal hebt neergelegd, kan je hem niet meer verplaatsen. Druk de linosnede goed aan, neem hier de tijd voor. Doe dit ook rustig, zodat het niet verschuift. Haal het linoleum er voorzichtig af. En klaar is je linoleum afdruk! Nog wel even laten drogen :).
Normaal gesproken gebruiken kunstenaars een lino handdrukpers voor het afdrukken, maar mijn veer is daarvoor sowieso te groot.

Linoleum

Mijn veer is een onderdeel van een groter kunstwerk. Ik ga het afdrukken op een schildersdoek. Maar eerst heb ik gecontroleerd of de linosnede klopte op papier. Dan zie je namelijk pas echt hoe de snede is. Na het afdrukken kan je natuurlijk nog wat aanpassen. Ik zag dat ik de ‘achtergrond’ niet helemaal goed weg had gehaald, maar ik laat het meeste zo. Ik vind het juist wel wat hebben :). Er lijkt beweging in de veer te zitten.

Linoleum

Dit is trouwens de rommel die je krijgt bij het gutsen :).

Vond je dit een leuke Blog om te lezen? Ga jij een linosnede maken? Het lijkt me erg leuk als je me het laat weten. En zou je het leuk vinden om meer Blogs te lezen over kunst?

Follow me: Twitter | Facebook

2 gedachtes over “Linoleumsnede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s