Recept | Vegan feesttaart

De maand oktober is na vandaag alweer afgelopen. Wat gaat de tijd toch snel! Afgelopen maand was ik jarig, jeee! Natuurlijk heb ik een taart gebakken, dus vandaag weer eens een recept. Niet alles is volgens plan gegaan met het bakken, maar ook dat gebeurt soms… Dus een kijkje in het échte leven van bakken.

Tijdens het googlen naar een leuke feesttaart stuitte ik op dit recept van De Groene Meisjes. Het zag er heerlijk uit, leek me niet te moeilijk en ik vind het leuk om te experimenteren met veganistisch eten. Dus besloot ik dit recept te maken voor mijn verjaardag. Maar ik zal ik niet zijn zonder het recept een beetje naar mijn eigen zinnen te veranderen. Dat had ik naderhand gezien misschien beter niet kunnen doen :).

SONY DSC

Eigenlijk heb je een springvorm van 16 cm nodig, maar die had ik niet. Daarom gebruikte ik een vorm van 24 cm en deed ik de dubbele hoeveelheid in die vorm. Anders zou het een heel dunne cake worden. Ik heb er voor gekozen om niet twee vegan cakes te maken, maar één ‘normale’ met citroen en vanille. Die is niet veganistisch omdat er twee eieren in zaten. Die keuze maakte ik omdat ik uit ervaring weet dat veganistische recepten niet altijd even goed lukken, en ik wist natuurlijk niet zeker wat de gasten ervan zouden vinden.

SONY DSC

Ingrediënten:
Cake:

  • 280 gram speltbloem
  • 120 gram rietsuiker
  • 1 tl baking soda
  • 2x een snufje bakpoeder
  • 4 el appelmoes
  • 1 tl vanillepoeder
  • 120 ml water
  • 120 ml rice dream (plantaardige melk)

SONY DSC

  • Vergeet als eerste niet de oven voor te verwarmen op ongeveer 180 graden, of 160 graden als je een heteluchtoven hebt zoals ik.
  • Vet het bakblik in. Onderop heb ik bakpapier gedaan en de zijkanten heb ik ingevet.
  • In de ene kom meng je de bloem, baking soda, bakpoeder en suiker. In de andere kom vanillepoeder, water, rice dream en appelmoes. Deze twee mixen meng je goed door.
  • Voeg het bij elkaar, maar meng niet te veel. Gebruik gewoon een garde of spatel. Als je te veel mengt of het te lang laat staan gaat de baking soda reageren.
  • Dus schep het beslag nu snel in de vorm en wens het een goede reis, voor ongeveer 30 minuten.

SONY DSC

Ook heb ik twee verschillende vullingen gebruikt. (Ik had een gast die allergisch is voor kokos, dus jammer genoeg kon ik de topping van de groene meisjes niet maken.) Ze waren beide erg lekker! Alhoewel ik de alpro soja slagroom wel ietsje minder lekker vind, ik hou zelf niet zo van de soja smaak. Maar ik heb hem een beetje opgefleurd.

SONY DSC

  • Alpro Soya vanille dessert
  • Botercrème vanille
  • Alpro Soya op te kloppen
  • Klop-fix
  • Vanillepoeder
  • Rietsuiker

SONY DSC

  • Voor de eerste vulling heb ik de Alpro Soya vanille dessert gebruikt samen met botercrème vanille. Dat laatste is een soort van poeder, normaal gesproken doe je daar boter bij (ai, zo vet!). Maar ik probeerde het met deze vanille vla. En dat lukte heel goed, het was super lekker! Dus het hele pakje vla gebruiken en daarbij voeg je zo veel ‘poeder’ totdat jij de dikte goed vindt.
  • Voor de slagroom gebruikte ik ook Alpro, de ‘slagroom variant’ en daarbij deed ik één zakje Klop-fix en wat vanillepoeder en rietsuiker (die stampte ik eerst fijn met een vijzel). Alpro Soya moet je redelijk lang opkloppen voordat het de goede dikte krijgt, als je het daarna even in de koelkast zet wordt het dikker.
  • Natuurlijk kan een beetje fruit niet ontbreken bij zo’n laagjestaart. Je kan allerlei verschillende soorten fruit gebruiken, wat jij lekker vindt. En een beetje poedersuiker er overheen zeven geeft een leuk sneeuweffect.

SONY DSC

Pas op: knoei gevaar, de taart is niet heel erg stabiel dus pas op met het aansnijden :).

De veganistische cake is bij mij dus niet helemaal goed gelukt, hij was erg vast. Hij ziet er ook heel anders uit dan bij het originele recept. Dus ik wil graag proberen hem nog een keer te maken, maar dan helemaal volgens het originele recept. Alhoewel, zoveel heb ik toch niet anders gedaan, weet jij misschien waar het aan kan liggen? Hij smaakte wel goed en hij zag er heel leuk uit!

SONY DSC

Wat is jouw grootste blunder in de keuken? Mocht jij deze taart gaan maken, dan ben ik heel benieuwd of hij gelukt is!

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s