Vegan Challenge | april 2016

vegan2De maand april is begonnen, de lente is volop bezig, Koningsdag staat voor de deur, maar voor de rest is het niet een heel bijzondere maand (behalve voor de jarige). Maar voor mij gaat het wel een speciale maand worden, in april is namelijk de Vegan Challenge. En ik heb besloten om mee te doen.

De Vegan Challenge is elk jaar in april en oktober. Het is de uitdaging om een maand lang veganistisch te eten. Dus helemaal geen dierlijke producten (vlees, vis, zuivel, eieren…) eten. Het is best een opgave om te beslissen veganist te worden, dat moet je met volledige overtuiging doen en er goed over na hebben gedacht. De Vegan Challenge is een goede manier om te kijken hoe het voor jou voelt. Een doel stellen, een maand lang veganistisch eten, kan ook helpen voor je motivatie. Maar je kan ook meedoen als je gewoon nieuwsgierig bent wat het met je doet.

Ik ben al zolang ik me kan herinneren vegetarisch, en ik drink geen melk (ik eet wel soms gefermenteerde melkproducten). Ik ben benieuwd naar hoe het is om op een veganistische manier te eten, hoe mijn lichaam erop reageert, hoe het gaat in sociale situaties, enzovoorts. Ik ben dus vooral erg nieuwsgierig!

Dierenleed

Het is algemeen bekend dat dieren in de voedselindustrie niet altijd even goed worden behandeld, soms zelfs tot het gruwelijke toe (natuurlijk zijn er ook situaties waarbij de dieren wél een lief leven kunnen lijden). Als veganist draag je hier niet aan bij, en het is een duidelijk statement tegen dierenleed. Ik ben er niet van overtuigd dat het dé oplossing is om de hele wereld veganist te laten worden. Maar wel vind ik dat iedereen bewust moet worden van hoe er met voedsel om wordt gegaan, niet alleen voor het dierenleed, maar ook om andere redenen:

Milieu

De veehouderij is de grootste uitstoter van broeikasgassen, en zorgt dus voor een groot deel voor het broeikaseffect. Ook wordt er veel vlees, voer enzovoorts vervoerd, wat ook zorgt voor uitstoot. Voor het produceren van 1 kilo vlees is er ongeveer 15 kilo veevoer nodig én erg veel water (50 badkuipen voor een steak, terwijl dat water misschien beter naar arme landen kan gaan).

Gezondheid

Veel mensen zeggen dat dierlijke producten helemaal niet gezond zijn. Maar daar ben ik het ook niet mee eens, want vanaf het begin eet de mens al dierlijke producten. Er zijn veel voedingsstoffen uit dierlijke producten die je kunt vervangen door plantaardig te eten. Maar een deel kan je ook niet vervangen, bijvoorbeeld vitamine B12 (als vegetariër/veganist moet je dat dus suppleren). Wel ben ik het ermee eens dat op de manier waarop vlees soms wordt geproduceerd het níet gezond is. Veel vee krijgt groeihormonen en medicijnen toegediend, allemaal voor meer en betere productie. Maar die hormonen en medicijnen komen ook in het vlees terecht, en krijgt de mens dus uiteindelijk binnen.

Dus ik ben van mening dat de wereld veel bewuster om moet gaan met het eten van dierlijke producten. Als het veel kleinschaliger geproduceerd zou worden, de dieren een fijn en gezond leven zouden hebben gehad en pas op het laatste moment op een vriendelijke manier geslacht zouden worden. Dat zou toch veel beter zijn voor dier, mens én milieu? Maar goed, zover zijn we nog niet. En daarom doe ik mee met de Vegan Challenge.

vegan4

Wat verwacht ik?

Dit is de eerste keer dat ik de Vegan Challenge doe. Dus ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten. Ik ben al vegetariër en eet niet heel veel dierlijke producten, maar bij bijvoorbeeld koekjes let ik daar niet op. Ook eet ik soms nog wel kaas en eieren. Dus ik denk dat ik moet letten op kleine beetje toegevoegde dierlijke producten. Ik ben vooral heel erg benieuwd naar hoe het gaat bevallen. Ik heb er zin in! En ik ga twee weken meedoen.


Omdat weinig mensen iets weten over veganistisch eten, lijkt het me leuk om iets hiermee te doen op mijn blog deze maand. Maar ik wil wel dat het voor mijn lezers interessant blijft. Dus daarom vraag ik jouw mening! Wat voor blogs over veganistisch eten zou jij willen zien? Informatief (hoe je alles goed moet vervangen), een Q&A, recepten, producten, enzovoorts… Laat het weten in de reacties! Ik zou het superfijn vinden! En natuurlijk vind ik het ook altijd leuk om je mening over veganistisch eten te horen! 🙂

Dus laat een bericht achter in de reacties (Bovenaan dit bericht, bij de titel aan de rechterkant, staat ‘reacties’. Als je daarop klikt kun je een reactie achterlaten, je hoeft er geen WordPress account voor te hebben.).

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s