Ingrediënten om te vermijden | Haarproducten

Een tijdje geleden heb ik een review geschreven over een Hair Serum en over kokosolie. Daarin schreef ik al een beetje over de nadelen van siliconen. Een serie over ingrediënten die je beter kunt vermijden, leek me een leuk idee. Ik begin met ingrediënten in haarproducten. Je zult versteld staan wat voor troep erin wordt gegooid.

Ik bedoel hier trouwens niet mee dat je het totaal niet meer moet gebruiken. Maar misschien is het wel goed om bewuster met het gebruik om te gaan. Als je er geïnteresseerd in bent, kan je erop gaan letten. Ook wordt er veel gediscussieerd over of bepaalde stoffen nou wel of niet slecht zijn. Zelf weet ik het ook niet zo goed. En ik wil je hiermee niet bang maken :). Misschien kun je het uitproberen? Sommige mensen merken namelijk veel verbetering als ze bijvoorbeeld een shampoo nemen zonder siliconen, en anderen willen niet meer zonder.

Alcohol

En ja, er zit écht alcohol in haarproducten :). Er zijn goede en slechte vormen van alcohol.


Slechte vorm

De slechte vorm van alcohol maakt je haar droog, waardoor je haar kroezig wordt. Deze slechte vormen zitten vooral in stylingsproducten, de alcohol zorgt ervoor dat je het product kan sprayen.

Zo kan je ze herkennen op de ingrediëntenlijst:
Ethanol
SD alcohol
SD alcohol 40
Alcohol denat
Propanol
Propyl alcohol
Isopropyl alcohol.

Goede vorm

De goede vorm bevochtigd je haar juist. Het maakt het glad en glanzend en zorgt voor een glad gevoel, ook wordt je haar makkelijker doorkambaar. Te veel gebruik kan je haar wel vet maken (net zoals bij kokosolie). Deze vormen van alcohol zijn afkomstig uit vet van natuurlijke bronnen zoals palm en kokosnoot.

Behenyl alcohol
Cetearyl alcohol
Stearyl alcohol
Cetyl alcohol
Lauryl alcohol
Myristyl alcohol

Siliconen


Siliconen vormen een laagje over je haar, waardoor het glad en glanzend wordt. Je haar voelt glad aan en ziet er gezond uit. Ook biedt het bescherming tegen UV-straling. Niet zo gek dat siliconen in veel haarproducten zitten. Maar er zijn ook nadelen. Water kan namelijk niet door dit laagje heendringen, dus droogt je haar uit, waardoor het weer gaat kroezen. Ook bouwen de laagjes zich op, en die zijn alleen weg te halen met een agressieve shampoo. Dat beschadigt je haar weer meer.

De slechte siliconen kun je herkennen aan dat ze eindigen op ‘cone’, ‘conol’, ‘col’ of ‘xane’. Dit zijn de meest voorkomende:

Cetearyl Methicone
Cetyl Dimethicone
Dimethicone
Dimethiconol
Stearyl Dimethicone
Amodimethicone
Cyclomethicone/Cyclopentasiloxane
Trimethylsilylamodimethicone
Behenoxy Dimethicone/Stearoxy Dimethicone
Bis aminopropyl dimethicone

Maar wat dan wel? Er bestaan ook water oplosbare siliconen. Die hebben ook de meeste voordelen, maar je kunt ze makkelijk uit je haar wassen. De laagjes bouwen zich dus niet op.

Siliconen die beginnen met PEG of PPG (o.a. PEG-8 Dimethicone)
Dimethicone Copolyol
Lauryl Methicone Copolyol
Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysiloxane)

Sulfaten


Sulfaten zijn de werkzame stoffen in shampoo en douchegels. Ze zorgen voor schuim, en dat het vuil van je hoofdhuid wordt verwijderd. Maar hierbij worden ook de goede, natuurlijke olieën weggehaald. Je huid (en haar) kan hierdoor uitdrogen. Als je merkt dat dit gebeurd, kun je beter producten vermijden met deze ingrediënten:

Sodium Lauryl Sulphate
Ammonium Lauryl Sulphate

Minerale Olie

Dit klinkt eigenlijk erg natuurlijk en goed, toch? Dat werd eerst ook gedacht, maar er wordt veel over gediscussieerd.


Ze gebruiken het om te zorgen dat je huid niet snel vocht verliest. Dat is dus eigenlijk goed. Maar net zoals siliconen, vormen minerale olieën laagjes over je haar én huid. Daardoor kan je huid niet meer ademen. Het kan daardoor geen schadelijke- en afvalstoffen verwijderen, je poriën kunnen hierdoor verstopt raken, wat weer voor huidirritaties kan zorgen. Je huid en haar kunnen geen vocht en voedingsstoffen opnemen. Ook wordt er gedacht dat het celvernieuwingsprocessen verhindert. Maar de voorstanders van minerale olieën zeggen dat je huid niet van buitenaf ademt (maar via de zuurstof die het bloed transporteert), en dat het ‘afsluiten’ dus niet uitmaakt. Lastig met dit soort dingen is, wie vertelt nou de waarheid?

Mineral Oil
Petrolatum
Petroleum
Paraffinne (liquidum)
White oil

Parabenen


Parabenen zijn goedkope conserveringsmiddelen. Ze voorkomen bacterie- en schimmelgroei, zo blijft het product langer houdbaar. Ze doen niks voor je haar, nou ja, blijkbaar wel op een slechte manier. Er wordt veel over gespeculeerd, maar ze zouden bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn of menselijke hormonen nabootsen. Maar aangezien ze toch niets voor je haar betekenen (in positieve zin) kun je ze net zo goed vermijden:

Parabenen
Methylparaben
Propylparaben
Butylparaben
Ethylparaben

Synthetische geuren

Deze zitten in veel shampoo’s. Voor de meeste is dit geen probleem, maar als je een gevoeligere huid hebt wel. Bij veel gebruik kan het voor iedereen vervelend zijn.


Het kan namelijk zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid, huiduitslag en irritatie van de huid. Het schijnt zelfs verkleuring van de huid, hevig hoesten en braken te veroorzaken. Het alternatief is ongeparfumeerde producten. Sommige (van de honderden) ingrediënten zouden ook kankerverwekkend kunnen zijn. Ze zijn lastig te herkennen, vaak wordt alleen het woord ‘fragrance’ vermeldt.

Het woord fragrance

Coal Tar (koolteer)


De pure vorm van koolteer is giftig, maar toch wordt het veel gebruikt. Onder andere als basis voor kleurstoffen. Ook is het de werkzame stof in anti-roos shampoo. Het is heftig en bevat veel giftige stoffen (zoals Phenol, Creosol en Benzeen). Het kan astma-aanvallen veroorzaken, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, nervositeit, gebrek aan concentratie en zelfs misschien kanker. Ook kan je er een allergische reactie op krijgen.

Coal Tar
Allantoin
Kleurstoffen: FD, FDC of FD & C Coulour


Pfhoe, veel informatie hè? Hopelijk heb je er iets aan gehad.

Vind je dit interessante Blogposts, en lijkt de ‘serie’ je wat? Let jij op de ingrediëntenlijst? Ik  zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s