Dagboek

Vol moed en enthousiasme beginnen aan het bijhouden van een dagboek, en het niet eens één week volhouden. De meeste herkennen het denk ik wel, ikzelf ook. Het was een van mijn goede voornemens, maar tot nu toe is het nog niet echt gelukt, oepsie. Daarom gaat deze Blog over het schrijven in een dagboek. Eerst probeer ik je over te halen :), en daarna geef ik tips.

Dagboek2 Dagboek3Dit is een erg vrolijk boekje van Oilily.

Waarom?


Ontspannend

In je dagboek kan je alles lekker van je af schrijven. Soms kan je hoofd overstromen van gedachtes, zeker ’s avonds in bed. Door het op te schrijven, wordt je hoofd leeg, waardoor je geest en lichaam ontspannen (en je lekker kunt slapen). Dus het stopt piekeren en zorgt voor beter slapen.

Beste vriend(in)

Aan een goede vriendin kun je alles kwijt. Maar je vriendin is niet altijd bij je, een dagboek wel! Je kan het altijd pakken en lekker schrijven als je het nodig hebt. Voor nu is het dan uit je hoofd, en de volgende dag kun je het alsnog aan je vriendin kwijt. Wat een dagboek kan natuurlijk geen advies geven :).

Spiegel voorhouden

Dan komen we bij het derde punt: een dagboek kan helpen met jezelf beter advies te geven en een spiegel voor te houden. Je leert jezelf beter kennen, kunt ervaringen teruglezen, en op die manier leer je ervan.

Dromen/doelen

In je dagboek kun je schrijven over je toekomst, dromen en doelen, hoe je die gaat waarmaken en op welke manier je ermee bezig bent. Op die manier helpt het je bewust te worden van je doelen en ze waar te maken.

Voor later

En natuurlijk is een dagboek super leuk voor later. Als je een omaatje of opaatje bent :), kun je teruglezen hoe het toen met je ging, waar je mee bezig was enzovoorts. Er zijn manieren om het extra leuk te maken voor later, daar kom ik ook nog op terug. Ook leuk voor je (eventuele) kinderen.

Creatief

Je kan een dagboek ‘alleen’ gebruiken om in te schrijven, niks mis mee. Zeker als je begint, want je moet de lat niet te hoog voor jezelf leggen. Maar je kan het ook op een andere, creatievere manier aanpakken. Zo stimuleer je je creativiteit, en groeit het. Ik zal er bij de tips nog op terug komen. En je ontwikkeld een eigen manier van schrijven.

Dagboek4

Aan de ene kant kan je schrijven, en aan de andere kant is er ruimte voor creativiteit. Hij is wel erg roze, maar ook vrolijk! 🙂

Tips


Waar bewaren

Misschien heb je helemaal geen geheimen, maar ik denk dat de meeste het toch wel een fijn gevoel vinden als je dagboek helemaal privé is. Dus bedenk een plek waar je ouders, broers, zussen niet zo snel zullen kijken. Achterin een kast, tussen je kleren, tussen je schoolboeken, in je schooltas, of (in een kistje) met een slot… op internet staan nog meer tips.

Wees eerlijk

Als je dagboek privé is, zal je ook eerlijker durven te zijn. Laat je niet tegenhouden, en schrijf gewoon alles op. Je hoeft niet na te denken over of je het wel ‘mag’ zeggen of niet, want niemand leest het toch.

Veel details

Voor later is het sowieso leuk als je alles opschrijft met veel details. Op dit moment kan je die erg zelf nog wel bij verzinnen, maar later niet meer. Schrijf daarom ook regelmatig in je dagboek, en zeker na een belangrijke gebeurtenis die je wilt vastleggen. Want vlak erna weet je nog alle details, een week later niet meer.

Routine

Ontwikkel een routine die fijn voor jou werkt. Wil je elke dag schrijven, om de dag, in het weekend, en hoe laat? Het maakt niet uit, zolang het maar voor jou fijn is. Op die manier zul je het beter volhouden. Verwerk het dus ook in je (eventuele) planning. Ga iets eerder naar bed, zodat je nog lekker kunt schrijven. Dus zorg dat het in je (dagelijkse) routine komt, net zoals tandenpoetsen.

Omgeving

Zorg tijdens het schrijven voor een rustige omgeving, zodat je niet wordt afgeleid en je volledig kunt focussen op het schrijven. Hang bijvoorbeeld een briefje op de deur met ‘niet storen’. Denk tussendoor ook niet te veel, maar schrijf gewoon aan één stuk door. Er is niks fout. Alles wat in je opkomt, komt er niet voor niks, dus schrijf het op. Ook niet krassen of scheuren, en maak je geen zorgen over grammatica- of spellingfouten, het gaan om kwantiteit en niet om kwaliteit.

Geen inspiratie?

Gewoon doen, ga gewoon schrijven. Ik denk dat er altijd wel iets naar boven komt. Schrijf over positieve dingen (maakt je ook blij :)), of diep een ander onderwerp uit, schrijf over je dromen en doelen, je toekomst, iets wat er nog aan moet komen. En wat is een goed resultaat? Stel jezelf dan deze vraag: heb je woorden op papier gezet? Ja? Bàm, geslaagd voor vandaag! 🙂

Uiterlijk

  • Zorg voor een fijne pen.
  • Schrijf de datum er altijd bij, voor later.
  • Je kunt tekeningen toevoegen. Bijvoorbeeld van de omgeving van de gebeurtenis die je omschrijft, van iets moois dat je hebt gezien, inspiratie, natuur, een mooi beeld uit een film enzovoorts.
  • Maak je buitenkant/omslag van je dagboek mooi, zodra je hem ziet krijg je al gelijk zin om erin te schrijven. En je bent gelijk lekker creatief bezig! Knip bijvoorbeeld mooi afbeeldingen uit tijdschriften, verf je naam erop, washi tape, stof, enzovoorts.
  • Plak er herinneringen in, vooral leuk als je een dagboek bijhoudt over een reis ofzo. Maar ook voor concertkaartjes, foto’s, vliegtickets…
  • Overdrijf niet. Een dagboek is toch vooral bedoeld om te schrijven, en niet als het mooiste scrapbook. Natuurlijk kan de creatieve kant je motiveren om je dagboek te blijven gebruiken, maar overdrijf niet.
  • Hou een lijst bij in je dagboek van allemaal positieve dingen waar je blij van wordt, voor als je minder lekker in je vel zit.
Dagboek5

Dit lieve boekje van Lief is wat kleiner, handig om mee te nemen (op reis).

Maar beleef er ook plezier aan. Een dagboek hoort geen vervelend klusje te zijn dat je elke keer moet doen, maar is juist bedoeld om je te helpen en te laten ontspannen.

Hopelijk heb ik je kunnen motiveren! Veel plezier! En misschien denk je dat een dagboek niks voor jou is, maar probeer het gewoon uit.

Schreef jij al in een dagboek, of ga je nu (weer) beginnen? En heb jij nog tips (of goede verstop plekken :))?

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s