Waarom is gapen aanstekelijk?

Je zit in de trein en de persoon tegenover je gaapt, al snel is bijna de hele coupé aan het gapen. Hetzelfde geldt voor lachen. Waarom zijn gapen en lachen aanstekelijk? Of een andere vraag, waarom zitten jij en je gesprekspartner soms op dezelfde manier tegenover elkaar?

Al deze vragen hebben te maken met imitatiegedrag. Non-verbaal gedrag is erg belangrijk in communicatie. Zien is doen, daarom imiteren we gedrag automatisch. Dit bestaat al erg lang bij mens én dier: vissen zwemmen in een school, groepen dieren volgen elkaar, mensen lopen elkaar gedachteloos achterna, raken gestrest als iemand anders dat ook is en ga zo maar door. Dit imiteren zit zelfs zo in ons systeem, dat we er speciale spiegelneutronen voor hebben in ons brein. Het bestaan van deze neutronen werd ontdekt aan de universiteit van Parma in Italië. Vittorio Gallese en Giacomo Rizzolatti deden onderzoek naar de hersenen van apen, toen ze erachter kwamen dat er geen verschil was tussen de hersenactiviteit van een etende aap en die van een toekijkende aap. Daar komt dan ook het woord ‘na-apen’ vandaan. Soms is er iets mis met de spiegelneutronen. Mensen kunnen dermate gevoelig zijn dat ze pijn van anderen kunnen voelen. De spiegelneutronen van bijvoorbeeld autistische mensen daarentegen, zijn juist niet goed ontwikkeld, waardoor die mensen zich meestal lastiger kunnen verplaatsen in anderen.

Imitatie.jpg

We imiteren niet alleen in real-life, maar ook van televisie en social media. Albert Bandura heeft in 1965 onderzoek gedaan naar de invloed van films op het gedrag van kinderen. Uit dat onderzoek bleek dat kinderen ook gedrag van films imiteerden, inclusief agressief gedrag.

Maar wat is nou het nut van dit imiteren? Het speelt een enorm belangrijke rol in de communicatie. Het nadoen van gezichtsuitdrukkingen zorgt ervoor dat je je beter in kunt leven in de gevoelens van een ander. Je begrijpt elkaar beter, en vindt elkaar door dit wederzijdse begrip ook aardiger. Terwijl je door het negeren van gedrag juist als onaardig wordt gezien, bijvoorbeeld als iemand een stap naar je toe doet en jij naar achter stapt. Het aardig vinden en imiteren werkt tegelijkertijd versterkend, daarom lijken vrienden op elkaar. Ook is imitatie erg belangrijk in het leerproces en de ontwikkeling van kinderen.

Image result for yawning animals

Een Googlepagina vol met gapende dieren, en ja hoor: ik moest gapen.

Stel, je hebt een sollicitatiegesprek, ga lekker veel imiteren! Nou ja, dat is toch niet zo’n goed idee. Je imiteert al automatisch, ook nog bewust imiteren wordt te veel van het goede en werkt tegenovergesteld. Maar je kunt imitatie wel degelijk positief gebruiken. Wanneer je gesprekspartner zijn armen over elkaar slaat, kun jij dat ook doen. Veel mensen beantwoorden negatief gedrag met dezelfde negatieve houding. Zo schep je tegen elkaar op en begroet je een nors persoon ook vaak nors. Maar dit negatieve gedrag kun je omdraaien als je je bewust bent van je eigen reactie. Aangezien de ander ook imiteert, kan diegene jouw positieve gedrag gaan kopiëren.

Dus waarom imiteren we gedrag? Omdat dit erg belangrijk is in de communicatie, je wordt aardiger gevonden en begrijpt elkaar beter. We hebben zelfs speciale spiegelneutronen, die soms te veel of te weinig ontwikkeld zijn. Dit imitatiegedrag kun je goed gebruiken voor het positief veranderen van gedrag. Wie weet, misschien krijg je dan binnenkort wel een glimlachje van je norse buurman!

Maya Willemse

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s