Song | Iron Sky – Paolo Nutini

Een grappige interesse van mij is de betekenis en achtergrond van een lied opzoeken. Een soort van mini-onderzoekjes. Ik vind dat heel erg interessant (misschien ook wel omdat ik zelf liedjes schrijf). Het leek me leuk om soms ook een lied uit te leggen op mijn blog, dus dat is een nieuwe ‘serie’ geworden. Ik zou het leuk vinden als je een lied achterlaat in de reacties (bij titel blogpost rechts) waarvan je de betekenis wil weten.

De vorige keer heb ik het Duitse lied Lieder uitgelegd en dit keer het emotionele lied Iron Sky (uitgebracht in 2014) van de Schotse singer-songwriter Paolo Nutini (ja, zakdoekjes zijn niet overbodig).

De vader van Paolo komt uit Italië en zijn moeder uit Schotland. Paolo Nutini is op 9 januari 1987 geboren (nu 29 jaar). Zijn weg naar muzikant is best grappig: hij wilde namelijk eerst zijn vader opvolgen in de ‘fish and chips’-business, maar door zijn grootvader en muziekdocent werd hij aangemoedigd om door te gaan in de muziek. Hij ging van school om roadie te worden en t-shirts te verkopen voor een band. Vervolgens heeft hij drie jaar lang kennis opgedaan met optreden en opnemen. In 2003 won hij een popquiz en mocht hij een liedje spelen, en toen vroeg iemand in het publiek of hij de manager van Paolo mocht zijn. Toen hij 17 was, speelde hij in meerdere radioprogramma’s. Paolo is ook meerdere keren te gast geweest bij RTL Late Night. En… hij stond in 2006 in het voorprogramma van onder andere Amy Winehouse en The Rolling Stones! Na de aanslagen op Charlie Hebdo werd Iron Sky de 3FM Megahit.

PaoloNutini1

Ik hou heel erg van de stem van Paolo Nutini en van de passie en emotie waarmee hij zingt. Hij zit helemaal in de muziek en zingt het vanuit zijn hart, het komt echt aan. Dat kun je ook zien aan zijn perfomance.

Okay, genoeg over Paolo Nutini. Nu over het lied Iron Sky, het gaat over politiek, hoop, vrijheid, religie en liefde boven haat. Veel mensen denken dat het over dictators gaat door de zinnen in de lyrics: “The hate of men will pass, and dictators die. And the power they took from the people will return to the people. And so long as men die, liberty will never perish.” Andere denken dat het over de onafhankelijkheid van Schotland gaat door de lijnen: “You, the people, haver the power to make this life free and beautiful. Let us use this power.” Het lijkt erop dat dit een oproep was om deel te nemen in de onafhankelijkheids referendum in Schotland. Dat is mogelijk, omdat het lied een maand van te voren uitkwam.

In een interview zei Paolo Nutini dat het meer een politieke note is, dus meer een protestlied. Hij zei ook dat er veel voorbeelden zijn waar het over kan gaan, maar dat hij het niet specifiek over één heeft geschreven. In het interview vertelde hij ook iets over machinegeweren: “The idea of something being convenient, the idea, okay maybe a machine can do the job quicker and it can do it faster. And it can save the company, that is already making millions of pounds, money. But it doesn’t have kids, it doesn’t have a life to live or a family to feed.”

De lyrics is krachtig en ‘commandeert’ de luisteraars om te ontsnappen uit onze koude samenleving en onze kracht te gebruiken zodat liefde boven haat komt. Ik raad zeker aan om de lyrics een keer te lezen. Giel Beelen van 3FM heeft ook een vrije vertaling gemaakt van de songtekst die hij op de radio voorlas, met tranen.

Paolo schreef het lied terwijl hij boos was, vertelde hij in een interview. Maar hij wou ook een beetje hoop geven. Hij vindt dat mensen de rechten en vrijheid meer moeten waarderen. En het maakt hem boos dat sommige mensen hun vrijheid (van meningsuiting, stemmen) niet gebruiken en dat politici doen alsof er niks aan de hand is.

De videoclip van Iron Sky is een korte film gedirigeerd door Daniel Wolfe.

In het lied zit een stuk van de speech uit de film ‘The Great Dictator’ (waarvoor Charlie Chaplin bijna alles heeft gedaan). Deze film werd uitgebracht in 1940, toen Hitler aan de macht was. Het was een politiek statement en werd later ook gebruikt als propaganda film. Charlie Chaplin heeft later gezegd dat als hij wist wat er gebeurde in de concentratiekampen, hij deze film nooit zou hebben gemaakt.

Die speech was volgens Paolo net een reflectie van wat hij wilde zeggen in het lied. Het is een van de meest beroemde speeches en duurt 4 minuten. Er zit maar een klein stuk in het lied dus ik raad zeker aan de hele speech te luisteren (tip: pak je zakdoekjes).

Ik vind dit echt een prachtig lied! Gewoon alles: de tekst, de boodschap, de speech, de emoties erin en die het oproept, de prachtige stem van Paolo Nutini en de passie waarmee hij zingt. Love it!

Wat vind jij van Iron Sky? En van welk lied zou jij graag de betekenis willen weten?

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s