Song | La La La – Naughty Boy ft Sam Smith

Bij mijn vorige blogpost over de betekenis van een lied Iron Sky, kreeg ik een reactie van iemand die graag wilde weten wat het lied La La La van Sam Smith en Naughty Boy betekent. Het was haar lievelingslied en weet nog steeds niet wat het nou echt inhoudt. Ik kende het lied en had eigenlijk al een beetje een idee waarover het gaat. Dus ik wou haar graag helpen! Wil jij ook de betekenis van een lied weten? Laat het mij weten in de reacties (bij titel blogpost rechts).

De volledige naam van Sam Smith is Samuel Frederick Smith, hij is geboren op 19 mei 1992 (nu 24 jaar). Hij is een Britse singer-songwriter, sinds 2012 bekend (sinds 2013 in Nederland door dit nummer La La La). Andere bekende hits zijn Latch, Money On My Mind, Stay With Me en Writing’s On The Wall van de film Spectre. Hij groeide op in London en kreeg al vanaf jonge leeftijd zangles. Hij zat in jazz bands en op muziektheater. Grote inspiraties voor zijn muziek zijn Adele, Amy Winehouse, Whitney Houston, Mariah Carey, Christina Aguilera, Beyoncé en Lady Gaga (hij is een feminist :)). Zijn debuutalbum In The Lonely Hour gaat erover dat een vriend waar hij verliefd op is, dat niet op hem is. Sam Smith heeft een obsessief-compulsieve stoornis (dwanggedachten en -handelingen), in een interview vertelde hij dat het steeds erger wordt, aww.

SamSmith3

Shahid Khan (artiestennaam Naughty Boy) is een Engelse dj, songwriter, record producer en muzikant met Pakistaanse ouders geboren op 1 januari 1985 (31 jaar). Eerst studeerde hij Business & Marketing, maar daar is hij al snel mee gestopt om zijn ambitie te volgen en zich volledig om muziek te richten. Hij is begonnen met opnemen in het tuinhuisje van zijn ouders, later kreeg hij geld van The Prince’s Trust (een organisatie die jongeren helpt)  en won hij een geldprijs bij een tv show. Nu heeft hij een eigen studio in London en zijn eigen plantenlabel Naughty Boy Recordings. In 2013 kwam zijn debuutalbum Hotel Cabana uit, met onder andere samenwerkingen met Emeli Sandé (meerdere keren), Ed Sheeran, Ella Eyre, Beyoncé, Ellie Goulding en Sam Smith.

NaughtyBoy1

Het lied La La La klinkt vrolijk en pakkend, een echte meezinger. En die stem van Sam Smith… ik bedoel… echt prachtig <3! Hij heeft een heel eigen stemgeluid en zingt ook met veel gevoel en passie.

In de videoclip van La La La zie je aan het begin een vader van een jongetje die aan het drinken en roken is, in het huis staan redelijk veel lege wijnflessen. De vader loop naar het jongetje en schreeuwt dingen, dat jongetje doet zijn oren dicht en zegt ‘la la la’. Maar de rest van de video is redelijk onduidelijk en verwarrend. Als je goed naar de lyrics luistert (en eventueel een vertaling leest), wordt de betekenis al een stuk duidelijker denk ik.

Coupletten

Hush, don’t speak                                                  – Zwijg, spreek niet
When you spit your venom,                                 – Wanneer je jouw gif spuwt,
keep it shut I hate it                                              – houd het dicht ik haat het
When you hiss and preach                                   – Wanneer je sist en predikt
About your new messiah                                      – over je nieuwe Messias
‘cause your theories catch fire                                         – want je theorieën vatten vlam

If our love is running out of time                         – Er is geen tijd meer voor onze liefde
I won’t count the hours,                                        – Ik zal de uren niet tellen
rather be a coward                                                – ben nog liever een lafaard
When our worlds collide                                       – Wanneer onze werelden botsen
I’m gonna drown you out                                     – Ga ik je uitdrijven
before I lose my mind                                           – voordat ik gek word

Bridge

I can’t find your silver lining                                  – Ik kan je zilveren randje niet vinden
I don’t mean to judge                                             – Ik bedoel het niet om te oordelen
But when you read your speech,                          – Maar wanneer je jouw speech voorleest
it’s tiring                                                                   – is het vermoeiend
Enough is enough                                                   – Genoeg is genoeg

Refrein

I’m covering my ears like a kid                              – Ik bedek mijn oren als een kind
When your words mean nothing, I go la             – Wanneer jouw woorden niks betekenen…
I’m turning up the volume when you speak        – Ik zet het volume harde als je spreekt
‘Cause if my heart can’t stop it,                             – Want als mijn hart het niet kan stoppen
I find a way to block it,                                           – vind ik een manier om het te blokken
I go La la, la la la la la enz. 🙂                                 – Ik ga la la, la la la la enz. 🙂

Het gaat over dat je de woorden en speeches van iemand even niet meer wilt horen, je kan het niet meer aan en wilt het blokkeren. De situatie waarin dat gebeurt kun je denk ik op meerdere manieren opvatten, en ligt denk ik niet per se vast in dit lied. Je kunt de omstandigheden zelf invullen, dat heeft Naughty Boy ook gezegd. De boodschap vind ik erg mooi, als je pijn wordt gedaan door mensen die continu aan het schreeuwen zijn en commentaar geven, kun je je oren sluiten en… la la la :).

Maar toch werd de betekenis van de videoclip me nog niet helemaal duidelijk, op een Engels forum vond ik ergens een gesprek over de betekenis. In een interview heeft Naughty Boy gezegd dat het is geïnspireerd op The Wizard of Oz. Maar het schijnt gebaseerd te zijn op een legende van de demoon El Tio. Dit is die legende (ik heb het geprobeerd kort te houden, maar ja 🙂 ):

Een doof jongetje vlucht van zijn gewelddadige thuis, hij vindt een hond die hem sindsdien vergezelt. Het jongetje komt erachter dat hij een talent heeft om de problemen van mensen weg te halen, dat doet hij door te schreeuwen. Op een dag vindt hij een oude man die voor gek wordt verklaard door de bewoners en die helpt hij (in de video koopt het jongetje een nieuw hart voor de man). Samen vinden ze weer een andere man die is mishandeld en zegt dat hij is vervloekt door een demoon (El Tio), omdat hij niet meer in de demoon geloofde en niet deed wat die wilde. El Tio is de god van de onderwereld, mensen geven hem offers in ruil voor bescherming tegen zijn boosheid. Iedereen die de demoon kan horen, valt onder zijn controle. Die demoon kon gevonden worden in de woestijn waar ooit een dorp was (die volgden hem niet en waren vervloekt). Het jongetje en de twee mannen gaan samen naar de woestijn, iedereen die naar binnen zou gaan (en kan horen), zou vervloekt worden. Maar het jongetje is doof en kan naar binnen, daarom wordt hij alleen gelaten. Hij gaat proberen de demoon te stoppen door te schreeuwen.

Ik vond het heel leuk om de betekenis achter dit lied te zoeken, want ondanks dat ik het al wel redelijk begreep kwam ik toch nog achter iets anders, namelijk de betekenis van de videoclip. Bedank voor de suggestie!

Heb jij een lied waarvan je de betekenis wil weten? Laat het weten in de reacties (bij titel blogpost rechts)!

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties

3 gedachtes over “Song | La La La – Naughty Boy ft Sam Smith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s