Song | Remedy – Adele

Een grappige interesse van mij is de betekenis en achtergrond van een lied opzoeken. Een soort van mini-onderzoekjes. Ik vind dat heel erg interessant (misschien ook wel omdat ik zelf liedjes schrijf). Het leek me leuk om soms ook een lied uit te leggen op mijn blog, dus dat is een ‘serie’ geworden. Ik zou het leuk vinden als je een suggestie achterlaat in de reacties van een lied waarvan je de betekenis wil weten.

De vorige ‘aflevering’ ging over het lied Heathens van Twenty One Pilots. Deze keer gaat het over het lied Remedy van Adele. Bij mijn zoekopdrachten zag ik dat iemand eens heeft gezocht naar de betekenis hiervan, en ik vind het zelf echt prachtig dus wilde ik er graag een blog over schrijven.

IMG_20160601_202959

Het concert van Adele was geweldig!

Adele is een Britse zangeres met de mooie volledige naam Adele Laurie Blue Adkins. Ze is geboren in London op 5 mei 1988 en is dus pas 28 jaar. Maar ondanks haar jonge leeftijd heeft ze een prachtige carrière in de muziek. Dat had ze zo niet voorspeld toen ze aan het studeren was. Ze heeft gestudeerd aan de BRIT School die je voorbereid op podiumkunsten, maar ze focusde zich vooral op het werk achter de schermen. Ze verwachtte niet dat muziek maken haar baan zou kunnen worden. Ze schreef haar eerste nummer, Hometown Glory, en daarmee is het balletje gaan rollen: ze werd benaderd door het label XL Recordings en tekende een contract. Sindsdien bleeft haar bekendheid maar groeien, tot ze in 2012 besloot een time-out te nemen. Gelukkig had ze door dat haar fans, en zij zelf, niet zonder haar muziek konden. Dus maakte ze een come-back met het geweldige album ’25’. Inmiddels heeft ze er een grote tour en veel records op zitten en focust ze zich op haar gezin met haar man Simon Konecki en lieve zoontje.

Remedy is geschreven door Adele en Ryan Tedder (de leadzanger van One Republic en een geweldige songwriter) in één dag in New York City. In een interview in de Rolling Stone heeft Adele het volgende gezegd over Remedy: “I wrote it about my child. But I sang it for everyone that I really love. When I wrote it, I got my confidence back in my writing ‘cause I believed in myself.” Oftewel, ze heeft het vooral geschreven voor haar kind. Maar ze zingt het voor iedereen waar ze van houdt. Toen ze het schreef, kreeg ze haar vertrouwen terug in het schrijven omdat ze weer in zichzelf geloofde. Dus Remedy betekent erg veel voor Adele.

Coupletten

I remember all of the things – Ik herinner alle dingen
that I thought I wanted to be – waarvan ik dacht dat ik het wilde zijn.
So desperate to find a way – Zo wanhopig om een weg te vinden
out of my world and finally breathe – uit mijn wereld en eindelijk te ademen
Right before my eyes I saw, – Vlak voor mijn ogen zag ik
my heart it came to life – mijn hart kwam tot leven

No river is too wide or too deep – Geen rivier is te wijd of te diep
for me to swim to you – voor mij om naar jou te zwemmen
Come whenever I’ll be the shelter – Kom wanneer, ik zal je onderdak zijn
that won’t let the rain come through – dat de regen niet door laat komen
Your love, it is my truth – Jouw liefde, het is mijn waarheid
And I will always love you – En ik zal altijd van je houden
Love you – van je houden

Pre-chorus

This ain’t easy – Dit is niet makkelijk
it’s not meant to be – het is niet gemaakt om te zijn
Every story has its scars – Elk verhaal heeft zijn littekens

Refrein

When the pain cuts you deep – Wanneer de pijn je diep snijdt
When the night keeps you from sleeping – Wanneer de nacht je van je slaap houdt
Just look and you will see – Kijk gewoon en je zult zien
That I will be your remedy – Dat ik je remedie zal zijn
When the world seems so cruel – Wanneer de wereld zo wreed lijkt
And your heart makes you – En je hart je laat
feel like a fool – voelen als een dwaas
I promise you will see – Ik beloof je, jij zult zien
That I will be, – Dat ik je
I will be your remedy – Dat ik je remedie zal zijn

Dit lied is een belofte aan haar zoontje om er altijd voor hem te zijn. En die belofte om een ‘remedy’ te zijn geldt natuurlijk voor al haar geliefden. Maar het is echt geschreven voor haar zoontje Angelo. In het refrein legt ze uit dat ze er altijd zal zijn voor Angelo. Wat er ook is, of de pijn van buiten of binnen komt, ze zal hem helpen. Ondanks dat het lied erg persoonlijk is voor Adele, en speciaal voor haar zoontje geschreven is, kan iedereen zich eraan verbinden. Het is herkenbaar voor iedereen en je kunt het helemaal eigen maken.

Heb jij een lied waarvan je de betekenis wil weten? Laat het weten in de reacties (bij titel blogpost rechts)!

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties