Song | Smells like teen spirit – Nirvana

Vandaag bestaat het album Nevermind van Nirvana 25 jaar! Daarom een blogpost over het meest bekende lied van dat album: Smells like teen spirit, plus wat extra informatie. Ter ere van Nevermind, Nirvana en Kurt Cobain <3.

Een grappige interesse van mij is de betekenis en achtergrond van een lied opzoeken. Een soort van mini-onderzoekjes. Ik vind dat heel erg interessant (misschien ook wel omdat ik zelf liedjes schrijf). Het leek me leuk om soms ook een lied uit te leggen op mijn blog, en dat is een ‘serie’ geworden. Ik zou het leuk vinden als je een suggestie achterlaat in de reacties (bij titel blogpost, rechts) van een lied waarvan je de betekenis wil weten.

De vorige ‘aflevering’ ging over het lied La La La. Deze keer gaat het over het lied Smells Like Teen Spirit van Nirvana, omdat het album Nevermind vandaag 25 jaar bestaat!

Nirvana

Nirvana is een Amerikaanse grungeband opgericht in 1987 door Kurt Cobain (leadzanger en gitarist) en Krist Novoselic (bassist). De drummers zijn afgewisseld, Dave Grohl die in 1990 bij de band kwam, bleef het langste. In 1989 kwam het debuutalbum Bleach uit, gevolgd door Nevermind in 1991. Smells like teen spirit werd een grote hit, en Nirvana werd erg bekend. Kurt Cobain was alleen niet zo van de roem en vond dat de boodschap van de band verkeerd werd geïnterpreteerd. Het derde album In Utero (1993) sluit daarop aan, het was niet het standaard plaatje wat werd verwacht. Maar het verkocht nog steeds erg goed!

Kurt Cobain is geboren in Seattle op 20 februari 1967. Hij zou een gelukkig jeugd hebben gehad, hij had wel ADHD en kreeg daar medicijnen voor. Toen hij 18 was, gingen zijn ouders scheiden, hij veranderde in een stil en teruggetrokken kind. Hij in die tijd woonde bij verschillende familieleden. De middelbare schooltijd was rebels, hij gebruikte drugs en werd soms opgepakt voor het bekladden van auto’s. In 1985 is hij van school gegaan zonder diploma.
Vanaf jongs af aan is muziek al de grote liefde van Kurt. Hij zong vanaf 2 jaar en vanaf zijn 14e heeft hij zichzelf (linkshandig) gitaar leren spelen door het naspelen van nummers van zijn voorbeelden. Later ging hij zelf nummers schrijven. Op 24 februari 1992 trouwde Kurt met Courtney Love (in z’n pyjama in Hawaï!) en ze kregen een dochter Frances Bean Cobain (1e naam vernoemd naar Frances McKee, en 2e naam omdat ze bij de echo op een boon leek, haha).

Op 4 maart 1994 heeft Kurt Cobain een zelfmoordpoging gedaan, hij was een dag in coma door het nemen van een overdosis slaappillen. Toen werd echter nog gezegd door de media dat het een ongeluk was (whaat?!). Twee weken hierna heeft Kurt zichzelf opgesloten met een wapen, en dreigde zelfmoord te plegen. De politie heeft dat kunnen voorkomen, en Kurt ontkende dat het een zelfmoordpoging was. Door familie en vrienden is Kurt overgehaald om naar een afkickkliniek te gaan, maar een dag later is hij ontsnapt. Kurt was vermist, er werd een privédetective en grote zoekacties ingeschakeld. Dat was op 4 april, op 8 april 1994 is het lichaam van Kurt Cobain (27 jaar) ontdekt in zijn huis in Seattle, samen met een geweer en afscheidsbrief. Op 10 april is er een grote herdenking geweest voor Kurt. Zijn afscheidsbrief was gericht aan zijn denkbeeldige jeugdvriendin Boddah. Hij heeft één zin aangehaald uit de lyrics van ‘Hey hey, my my (into the black)’ van Neil Young: ‘It’s better to burn out than to fade away’. Het lichaam van Kurt Cobain is gecremeerd, een derde werd uitgestrooid over de Wishkahrivier in Washington, een derde deel ging naar een boeddhistische tempel in New York en het laatste deel bleef bij de familie.

De meningen verschillen over de doodsoorzaak. Sommige mensen vinden dat alles ertoe lijdt dat Kurt zelfmoord heeft gepleegd. Hij leed vanaf jonge leeftijd aan depressies, mentale instabiliteit, hij was verslaafd aan heroïne (hij had veel maagpijn, daarom zou hij heroïne gebruiken. Kurt heeft zelf gezegd dat hij tijdens de tour zelfmoordneigingen kreeg van de onverklaarbare maagpijn en de heroïne was op dat moment “het enige wat mij ervan weerhoudt mijn kop eraf te knallen”). Ook vertelde zijn zus nadat Kurt was overleden, dat hij heeft gezegd tot de 27 club (bekende personen die op 27-jarige leeftijd zijn gestorven) te willen behoren.

Er zijn veel mensen die niet geloven dat Kurt Cobain zelfmoord heeft gepleegd, waaronder die privédetective, omdat: 1. Kurt had een te hoge dosis heroïne genomen om een trekker over te kunnen halen. 2. De laatste regels van zijn afscheidsbrief lijken door iemand anders geschreven te zijn. 3. Er zijn geen vingerafdrukken gevonden van Kurt op het geweer en andere voorwerpen in de kamer. Ook veel goede vrienden en familieleden denken dat Kurt is vermoord.

Nevermind (24 september 1991) was de grote doorbraak voor Nirvana. De grootste hit was Smells like teen spirit, samen met In bloom, Come as you are en Lithium. Het was het tweede album van Nirvana, na het debuutalbum Bleach (1989). Nirvana heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van dit muziekgenre (waar veel discussie over is, grunge of rock?). Normaal werden grunge albums niet zo populair, en Nirvana mocht zelfs Smells like teen spirit spelen op MTV (later hebben ze daar een unplugged concert gedaan).

De cover van het album symboliseert de neergang van de onschuld in je jeugd. De jongen op de cover, Spencer Elden, heeft later gezegd zich er heel erg voor te schamen. Hij voelde zich de grootste pornoster te wereld :).

En dan nu over naar de betekenis van Smells Like Teen Spirit!

Nirvana1

Lyrics

Coupletten

Load up on guns, bring your friends             – Laad geweren, breng je vrienden mee
It’s fun to lose and to pretend                       – Het is leuk om te verliezen en te doen alsof
She’s over-bored and self-assured                – Ze is te verveeld en zelfverzekerd
Oh no, I know a dirty word                            – Ik weet een vies woord.

I’m worse at what I do best                            – Ik ben het slechts in wat ik het beste kan
And for this gift I feel blessed                        – En door deze gift voel ik me gezegend
Our little group has always been                   – Onze kleine groep is altijd geweest
And always will until the end                         – En zal altijd zijn, tot het einde

And I forget just why I taste                           – En ik vergeet gewoon wat ik proef
Oh yeah, I guess it makes me smile              – Ik denk dat het me aan het lachen maakt
I found it hard,                                                 – Ik vond het moeilijk
It’s hard to find                                                – Het is moeilijk te vinden
Oh well, whatever, never mind                      – Laat maar

Bridge

Hello, hello, hello, how low                             – Hallo, hallo, hallo, hoe laag
enzovoorts  🙂

Refrein

With the lights out,                                          – Met de lichten uit
It’s less dangerous                                           – Is het minder gevaarlijk
Here we are now, entertain us                       – Hier zijn we, vermaak ons
I feel stupid and contagious                           – Ik voel me stom en besmettelijk
Here we are now, entertain us                       – Hier zijn we, vermaak ons
A mulatto, an albino,                                       – Een mulat, een albino
a mosquito, my libido                                      – een mug, mijn libido
A denial, a denial, a denial                              – Een ontkenning

Ik krijg het gevoel bij dit lied dat Kurt Cobain het erg eng vond, en zich niet op zijn gemak voelde om op te treden. Het publiek zegt “Hier zijn we, vermaak ons”, dus Kurt voelde misschien een grote druk op het optreden liggen. De opsomming van een mug enzovoorts, kan misschien betekenen dat hij niet helemaal aan het genieten was op het podium, en rond keek naar het publiek. En met de lichten uit is het minder gevaarlijk omdat je niet gezien kan worden.

In de afscheidsbrief van Kurt Cobain, schrijft hij ook dat het hem niet lukte om helemaal te genieten op het podium. Hij schreef dat als hij backstage is, en het publiek hoort juichen, hij niet enthousiast wordt, ondanks dat hij het heel erg geprobeerd heeft, hij is te gevoelig. Hij schaamde zich, maar schreef ook dat hij het niet eerlijk vindt voor hem en het publiek om te doen alsof hij 100% geniet. Ik raad zeker aan de afscheidsbrief te lezen! Echt prachtig en emotioneel, en je zult de betekenis van Smells Like Teen Spirit nog meer begrijpen.

Naast de mooie teksten en boodschappen, heeft Kurt ook een prachtige stem! Dit is Come as you are (genoemd in Lieder, een ander lied dat ik heb uitgelegd) bij MTV Unplugged.

Heb jij een lied waarvan je de betekenis wil weten? Laat het weten in de reacties (bij titel blogpost rechts)!

Follow me: Twitter | Facebook

Vandaag bestaat het album Nevermind van Nirvana 25 jaar! Daarom een blogpost over het meest bekende lied van dat album: Smells like teen spirit, plus wat extra informatie. Ter ere van Nevermind, Nirvana en Kurt Cobain <3.

Een grappige interesse van mij is de betekenis en achtergrond van een lied opzoeken. Een soort van mini-onderzoekjes. Ik vind dat heel erg interessant (misschien ook wel omdat ik zelf liedjes schrijf). Het leek me leuk om soms ook een lied uit te leggen op mijn blog, en dat is een ‘serie’ geworden. Ik zou het leuk vinden als je een suggestie achterlaat in de reacties (bij titel blogpost, rechts) van een lied waarvan je de betekenis wil weten.

De vorige ‘aflevering’ ging over het lied La La La. Deze keer gaat het over het lied Smells Like Teen Spirit van Nirvana, omdat het album Nevermind vandaag 25 jaar bestaat!

Nirvana

Nirvana is een Amerikaanse grungeband opgericht in 1987 door Kurt Cobain (leadzanger en gitarist) en Krist Novoselic (bassist). De drummers zijn afgewisseld, Dave Grohl die in 1990 bij de band kwam, bleef het langste. In 1989 kwam het debuutalbum Bleach uit, gevolgd door Nevermind in 1991. Smells like teen spirit werd een grote hit, en Nirvana werd erg bekend. Kurt Cobain was alleen niet zo van de roem en vond dat de boodschap van de band verkeerd werd geïnterpreteerd. Het derde album In Utero (1993) sluit daarop aan, het was niet het standaard plaatje wat werd verwacht. Maar het verkocht nog steeds erg goed!

Kurt Cobain is geboren in Seattle op 20 februari 1967. Hij zou een gelukkig jeugd hebben gehad, hij had wel ADHD en kreeg daar medicijnen voor. Toen hij 18 was, gingen zijn ouders scheiden, hij veranderde in een stil en teruggetrokken kind. Hij in die tijd woonde bij verschillende familieleden. De middelbare schooltijd was rebels, hij gebruikte drugs en werd soms opgepakt voor het bekladden van auto’s. In 1985 is hij van school gegaan zonder diploma.
Vanaf jongs af aan is muziek al de grote liefde van Kurt. Hij zong vanaf 2 jaar en vanaf zijn 14e heeft hij zichzelf (linkshandig) gitaar leren spelen door het naspelen van nummers van zijn voorbeelden. Later ging hij zelf nummers schrijven. Op 24 februari 1992 trouwde Kurt met Courtney Love (in z’n pyjama in Hawaï!) en ze kregen een dochter Frances Bean Cobain (1e naam vernoemd naar Frances McKee, en 2e naam omdat ze bij de echo op een boon leek, haha).

Op 4 maart 1994 heeft Kurt Cobain een zelfmoordpoging gedaan, hij was een dag in coma door het nemen van een overdosis slaappillen. Toen werd echter nog gezegd door de media dat het een ongeluk was (whaat?!). Twee weken hierna heeft Kurt zichzelf opgesloten met een wapen, en dreigde zelfmoord te plegen. De politie heeft dat kunnen voorkomen, en Kurt ontkende dat het een zelfmoordpoging was. Door familie en vrienden is Kurt overgehaald om naar een afkickkliniek te gaan, maar een dag later is hij ontsnapt. Kurt was vermist, er werd een privédetective en grote zoekacties ingeschakeld. Dat was op 4 april, op 8 april 1994 is het lichaam van Kurt Cobain (27 jaar) ontdekt in zijn huis in Seattle, samen met een geweer en afscheidsbrief. Op 10 april is er een grote herdenking geweest voor Kurt. Zijn afscheidsbrief was gericht aan zijn denkbeeldige jeugdvriendin Boddah. Hij heeft één zin aangehaald uit de lyrics van ‘Hey hey, my my (into the black)’ van Neil Young: ‘It’s better to burn out than to fade away’. Het lichaam van Kurt Cobain is gecremeerd, een derde werd uitgestrooid over de Wishkahrivier in Washington, een derde deel ging naar een boeddhistische tempel in New York en het laatste deel bleef bij de familie.

De meningen verschillen over de doodsoorzaak. Sommige mensen vinden dat alles ertoe lijdt dat Kurt zelfmoord heeft gepleegd. Hij leed vanaf jonge leeftijd aan depressies, mentale instabiliteit, hij was verslaafd aan heroïne (hij had veel maagpijn, daarom zou hij heroïne gebruiken. Kurt heeft zelf gezegd dat hij tijdens de tour zelfmoordneigingen kreeg van de onverklaarbare maagpijn en de heroïne was op dat moment “het enige wat mij ervan weerhoudt mijn kop eraf te knallen”). Ook vertelde zijn zus nadat Kurt was overleden, dat hij heeft gezegd tot de 27 club (bekende personen die op 27-jarige leeftijd zijn gestorven) te willen behoren.

Er zijn veel mensen die niet geloven dat Kurt Cobain zelfmoord heeft gepleegd, waaronder die privédetective, omdat: 1. Kurt had een te hoge dosis heroïne genomen om een trekker over te kunnen halen. 2. De laatste regels van zijn afscheidsbrief lijken door iemand anders geschreven te zijn. 3. Er zijn geen vingerafdrukken gevonden van Kurt op het geweer en andere voorwerpen in de kamer. Ook veel goede vrienden en familieleden denken dat Kurt is vermoord.

Nevermind (24 september 1991) was de grote doorbraak voor Nirvana. De grootste hit was Smells like teen spirit, samen met In bloom, Come as you are en Lithium. Het was het tweede album van Nirvana, na het debuutalbum Bleach (1989). Nirvana heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van dit muziekgenre (waar veel discussie over is, grunge of rock?). Normaal werden grunge albums niet zo populair, en Nirvana mocht zelfs Smells like teen spirit spelen op MTV (later hebben ze daar een unplugged concert gedaan).

De cover van het album symboliseert de neergang van de onschuld in je jeugd. De jongen op de cover, Spencer Elden, heeft later gezegd zich er heel erg voor te schamen. Hij voelde zich de grootste pornoster te wereld :).

En dan nu over naar de betekenis van Smells Like Teen Spirit!

Nirvana1

Lyrics

Coupletten

Load up on guns, bring your friends             – Laad geweren, breng je vrienden mee
It’s fun to lose and to pretend                       – Het is leuk om te verliezen en te doen alsof
She’s over-bored and self-assured                – Ze is te verveeld en zelfverzekerd
Oh no, I know a dirty word                            – Ik weet een vies woord.

I’m worse at what I do best                            – Ik ben het slechts in wat ik het beste kan
And for this gift I feel blessed                        – En door deze gift voel ik me gezegend
Our little group has always been                   – Onze kleine groep is altijd geweest
And always will until the end                         – En zal altijd zijn, tot het einde

And I forget just why I taste                           – En ik vergeet gewoon wat ik proef
Oh yeah, I guess it makes me smile              – Ik denk dat het me aan het lachen maakt
I found it hard,                                                 – Ik vond het moeilijk
It’s hard to find                                                – Het is moeilijk te vinden
Oh well, whatever, never mind                      – Laat maar

Bridge

Hello, hello, hello, how low                             – Hallo, hallo, hallo, hoe laag
enzovoorts  🙂

Refrein

With the lights out,                                          – Met de lichten uit
It’s less dangerous                                           – Is het minder gevaarlijk
Here we are now, entertain us                       – Hier zijn we, vermaak ons
I feel stupid and contagious                           – Ik voel me stom en besmettelijk
Here we are now, entertain us                       – Hier zijn we, vermaak ons
A mulatto, an albino,                                       – Een mulat, een albino
a mosquito, my libido                                      – een mug, mijn libido
A denial, a denial, a denial                              – Een ontkenning

Ik krijg het gevoel bij dit lied dat Kurt Cobain het erg eng vond, en zich niet op zijn gemak voelde om op te treden. Het publiek zegt “Hier zijn we, vermaak ons”, dus Kurt voelde misschien een grote druk op het optreden liggen. De opsomming van een mug enzovoorts, kan misschien betekenen dat hij niet helemaal aan het genieten was op het podium, en rond keek naar het publiek. En met de lichten uit is het minder gevaarlijk omdat je niet gezien kan worden.

In de afscheidsbrief van Kurt Cobain, schrijft hij ook dat het hem niet lukte om helemaal te genieten op het podium. Hij schreef dat als hij backstage is, en het publiek hoort juichen, hij niet enthousiast wordt, ondanks dat hij het heel erg geprobeerd heeft, hij is te gevoelig. Hij schaamde zich, maar schreef ook dat hij het niet eerlijk vindt voor hem en het publiek om te doen alsof hij 100% geniet. Ik raad zeker aan de afscheidsbrief te lezen! Echt prachtig en emotioneel, en je zult de betekenis van Smells Like Teen Spirit nog meer begrijpen.

Naast de mooie teksten en boodschappen, heeft Kurt ook een prachtige stem! Dit is Come as you are (genoemd in Lieder, een ander lied dat ik heb uitgelegd) bij MTV Unplugged.

Heb jij een lied waarvan je de betekenis wil weten? Laat het weten in de reacties (bij titel blogpost rechts)!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s