Egeltje

De blaadjes vallen van de bomen, paddenstoelen schieten uit de grond, eikeltjes vallen op je hoofd, de regenlaarzen en winterjassen worden uit de kledingkasten gevist, na een regenbui of boswandeling met je comfy kleren aan op de bank thee drinken. Ja hoor, de herfst klopt weer aan!

En dieren leggen natuurlijk hun wintervoorraad aan, de eekhoorntjes springen vrolijk door onze tuin om elk nootje te vinden en zo goed mogelijk te verstoppen. Super schattig! Andere dieren zijn schijnbaar niet zo fan van de herfst en winter, zij gaan in winterslaap. Zo ook egeltjes, gister vond mijn broer in de bosjes van het speeltuintje een heel schattig egeltje.

EgeltjeOpgerold2.jpg

Het egeltje was aan het zoeken naar voedsel. We hebben een tijdje naar hem/haar zitten kijken en foto’s gemaakt. Op een gegeven moment wou de egel de straat oversteken. Ja dag, écht niet! Bij dat speeltuintje komen ook veel honden, dat samen met de auto’s vonden we toch niet zo veilig. We hebben haar snel in een doosje gestopt. Misschien kon hij in onze tuin blijven? Mijn broer spitte de hele tuin door om voedsel te vinden, dus dat egeltje was lekker aan het knabbelen.

Hé joh, er zit wat in je kapsel!

Hé joh, er zit wat in je kapsel!

We hebben veel opgezocht over deze schattige beestjes om te kijken wat we het beste konden doen. Egels zijn bijzondere diertjes, ze hebben een zesde zintuig. Naast zien, ruiken, horen, proeven en voelen hebben ze ook een orgaan van Jacobsen. Hiermee ‘onderzoeken’ ze nieuwe geurtjes. Ook kan een egel heel goed tegen giftige stoffen, die dodelijk zijn voor de mens. En dat terwijl de mens de grootste vijand is van de egel! Egels vinden insecten en adders geen probleem, daarentegen kunnen ze niet tegen gif dat de mens gebruikt in de tuin (zelfs de biologische variant is dodelijk), dus gebruik dat alsjeblieft niet! Tijdens de winterslaap verliest een egel bijna 25% van zijn gewicht, de hartslag gaat van 180 naar 9 keer per minuut en de ademhaling van 45 naar 3. Als je een egeltje in winterslaap vindt moet je hem vooral niet wakker maken, dan raakt het lijfje van slag en kan hij overlijden.

Ondertussen werd het egeltje een beetje ongeduldig ;).

SONY DSC

Wat ik ook tegenkwam waren egelhuisjes. Die kan je in je tuin zetten en dienen als een overwinterplaats. Dat leek ons een goede oplossing voor het schattige egeltje. Als eerste zochten we op Marktplaats, maar dat was allemaal ver weg en het zou natuurlijk langer duren. Dus besloten we het egelhuisje zelf te maken. Met z’n allen gingen we hard aan de slag, uit een houten kistje zaagde mijn vader een deurtje. Let er goed op dat die niet te groot is, anders kunnen er andere dieren in, maar natuurlijk ook niet te klein. Bovenop de kist hebben we bubbeltjesplastic gedaan, zodat het hout niet nat wordt als het hard regent. Als je het egelhuisje gaat plaatsen moet je op een paar dingen letten. Als eerste kan de egel het huisje makkelijker terugvinden als hij in de buurt van een schutting staat. Om tocht te voorkomen kan je de ingang beter niet naar het noorden of noord-oosten richten. En zorg ervoor dat die ingang beschut is. Leg een grote stapel zand, grond en/of bladeren op het huisje. Wij hebben de bladeren uit de hele tuin bij elkaar geveegd en geharkt :).

Dit is dan het eindresultaat na hard werken met z’n allen:

SONY DSC

Hopelijk dat het egeltje nu de hele winter lang héérlijk kan slapen. Ik word bijna jaloers op zo’n lief, warm huisje ;).

Zien jullie wel eens schattige dieren in de tuin, of in het bos?

Bron: Egelbescherming

Follow me: Twitter | Facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s