Gênante momenten: optreden | #1

Sinds ongeveer een half jaar ben ik steeds meer aan het optreden, dit vind ik enorm leuk om te doen! Natuurlijk ben ik niet zo ervaren erin en ik vind het nog behoorlijk spannend. Maar daarom is het juist goed om te oefenen, ik krijg er steeds meer plezier in! Ik zou mezelf niet per se een énorm awkward persoon noemen, maar ik kan er zeker wel wat van. En dan juist terwijl je op het podium staat. Gelukkig kan ik, en het publiek, erom lachen én weer een blogje over schrijven ;). Dus hier gaat ie, lach gerust.

IMG_20170403_203301

Gitaar

Toen ik voor het eerst ging optreden met mijn gitaar (daarvoor piano en zang) ging ik nog zitten op een krukje. Dat voelde nog iets veiliger. Alleen zit je dan best opgesloten met een krukje, microfoonstandaard voor je, muziekstandaard naast je, en natuurlijk de snoer aan de gitaar. Dat vraagt gewoon om een awkward moment.

  • Als eerste zat de snoer ergens omheen/onder/doorheen dus moest ik dat eerst ontknopen.
  • Daarna dacht ik eindelijk te zitten, bleek mijn gitaar verkeerdom te staan op mijn schoot (dus de hals aan de rechter- in plaats van linkerkant)…

IMG_20170302_204603

Gitaarband

Maar een gitaar brengt nog meer met zich mee. Later ging ik staand optreden met een gitaar, dus dan draag je de gitaar om je met een band. Alleen is het best ingewikkeld om die gitaar snel, met zenuwen, om te krijgen.

  • En dat is zeker lastig met lang haar wat vast gaat zitten onder de band. Dan moet je je haar er weer onderuit vissen.
  • Ook moet je rekening houden met je kleding en of dat er nog goed uitziet met een gitaarband om.

IMG_20161210_220643

Snoeren

Snoeren zijn überhaupt uitdagers van struggles op het podium. Snoeren die vast zitten, kwijt zijn enzovoorts.

  • Ik zet vaak alles al klaar bij de soundcheck voor mijn optreden, dus mijn gitaar staat al naast het podium enzovoorts. Alleen was ik vergeten de snoer uit de gitaartas te pakken.
  • Of snoeren die om de microfoonstandaard gedraaid zijn. Wilde ik graag de microfoon uit de standaard halen, moest ik eerst nog een puzzel oplossen om het te doen ;).

David

Pianokrukken en pedalen

Het is belangrijk dat je goed voor de piano of keyboard zit zodat je goed kunt spelen, recht zit (fijn voor je rug) en bij het pedaal kunt.

  • Alleen als je die pianokruk wil verplaatsen moet je of telkens opstaan en weer gaan zitten of zittend de kruk verplaatsen wat er heel raar uitziet haha.
  • Het pedaal glijdt alleen erg snel weg als hij geen grip heeft, dus na een half lied kun je er niet meer bij. Dan moet je daarna onder de piano kruipen om hem weer naar voren te halen. Dat is mij wel een keer overkomen tijdens een soundcheck, gelukkig kon ik het daarna fixen voor het optreden met wat ducttape.

announcement1

Microfoonstandaard

Microfoonstandaarden zijn ingewikkelde dingen! Zoveel onderdelen die kunnen uitschuiven en buigen. Maar het is wel heel belangrijk dat de microfoon goed voor je staat. Zeker als ik achter de piano of gitaar zit is het best een gedoe om de microfoon goed te krijgen. Over de piano moet de standaard een rare bocht maken en ik kan er zelf ook minder goed bij om hem te verplaatsen. Gelukkig helpt iemand vaak!

  • Als je gitaar en piano speelt kun je niet tijdens het lied de stand van de microfoon veranderen, als je erachter komt dat hij toch niet goed staat. Dus dan moet je het een lied ermee doen. Alleen is dat best vervelend als de microfoon langzaam naar beneden zakt. Dan moet je zelf ook steeds raarder gaan zitten haha.
  • Een microfoon moet redelijk dicht tegen je mond staan zodat je een mooi geluid krijgt, alleen vind ik het zelf nog lastig in te schatten welke afstand ik fijn vind. Tijdens een lied kwam ik er zelf al achter dat de microfoon iets te ver naar achter stond, dus boog ik iets naar voren. Alleen besloot mijn moeder toen om de microfoon meer naar voren te zetten voor me. Opzich heel lief ;), alleen niet zo fijn tijdens een lied. Want ze deed het iets te ver waardoor ik een microfoon tegen me gezicht kreeg haha. Dus toen zette ik hem maar ff goed en begon ik opnieuw.

Ach ja, meestal zal het voor mezelf meer opvallen dan voor het publiek. Bovendien kan iedereen erom lachen. En ik leer er weer van. Hopelijk heb je kunnen lachen tijdens het lezen van de blog! Ik ga door met optreden dus er komt vast over een tijdje weer een deel 2 van awkward momenten aan.

Follow me: Twitter | Facebook

Uitgelichte afbeelding: pexels.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s